آشنایی با دنیای رمزنگاری
گام اول برای آشنایی با ارزهای دیجیتال
در این مقاله مثبت بورس؛ قصد داریم درمورد خود ارزهای رمزنگاری شده ویا همان ارزهای دیجیتال صحبت کنیم.
Cryptocurrency از دو کلمهی Crypto به معنای رمزنگاری و Currency به معنای ارز تشکیل شده است. معادل فارسی Cryptocurrency رمزارز یا ارز رمزنگاری شده است اما به به صورت عامیانه به آن ارزدیجیتال نیز میگویند.
رمزارز (Cryptocurrency) شکل خاصی از پول دیجیتال است که بر پایه علم رمزنگاری و استفاده از علم ریاضی ایجاد شده است. بیت کوین (Bitcoin و یا BTC) اولین رمزارز دنیاست.
از نظر بعضی کارشناسان، کلمه رمزارز یا ارزدیجیتال (Cryptocurrency) اشتباه است. در واقع ماهیت همهی Cryptocurrencyها یکی نیست و باهم متفاوت است. درواقع بیشتر آنها ماهیت ارز را ندارند و برای تبادلات مالی بوجود نیامدهاند. آنها میگویند به جای استفاده از Cryptocurrency بهتر است از Cryptoasset به معنی دارایی رمزنگاری شده استفاده شود؛ اما اکثر مردم به آن Cryptocurrency و یا رمزارز و ارزدیجیتال میگویند و به این اسم آن را میشناسند.
ارزهای دیجیتال را به دو دسته تقسیم بندی میکنند:
۱. بیت کوین Bitcoin
۲. آلت کوین Altcoin
بیت کوین به عنوان با ارزشترین و گرانترین رمزارز است و آلت کوینها کوینهای جایگزین هستند و در واقع به هرارزدیجیتالی به غیر از بیت کوین، آلت کوین میگویند که تعداد آنها روز به روز در حال افزایش است.
بیت کوین چیست؟
به سراغ پادشاه ارزهای دیجیتال میرویم. شناختن بیت کوین کلید شناختن تمام دنیای ارزهای دیجیتال است. به عبارت دیگر، باید برای شناخت بیت کوین وقت بیشتری بگذارید چون با شناختن درست آن، درک بقیه مفاهیم برایتان بسیار راحتتر خواهد بود و بالعکس اگر بیت کوین را درست نشناسید، در درک بقیه مفاهیم هم احتمالا به مشکل خواهید خورد.
به زبان ساده، بیت کوین، یک پول دیجیتال و همچنین یک شبکه برای دریافت و پرداختهای مستقیم و بدون واسطه است.
یکی از اصلی ترین موضوعات بیت کوین، غیر متمرکز بودن آن است. غیرمتمرکز بودن به این معنا است که هیچکس نمیتواند به تنهایی کنترل شبکه را در دست داشته باشد و هیچ کس مالک اصلی آن نیست. در حقیقیت کنترل بیت کوین در دست کاربران آن است.
تعداد واحدهای بیت کوین محدود است که این امر باعث میشود بیت کوین ضد تورمی باشد. عرضه بیت کوین همانند طلا به صورت نزولی طراحی شده است، با گذر زمان صدور بیت کوین کاهش خواهد یافت و همینطور کمیابتر خواهد شد. این دقیقا برعکس واحد پول کشورهای مخلتف است که هیچ محدودیتی برای چاپ اسکناس وجود ندارند. در پروتکل بیت کوین مشخص شده است که بیت کوینها محدود باشند و تعداد آنها فقط ۲۱ میلیون واحد خواهد بود.شبکهی بیت کوین به صورتی طراحی شده که پس ازهر ۲۱۰ هزار بلوک استخراج شده، تقریباً هر چهار سال یکبار، پاداش استخراج به صورت اتوماتیک نصف شود. این فرایند ادامه خواهد یافت تا در سال ۲۱۴۰ پاداش بیت کوین به صفر رسد. به این فرایند هاوینگ (Halving) بیت کوین میگویند.
شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که چه کسی صدور بیت کوین را کنترل میکند؟!
درواقع خود شبکهی بیت کوین آن را کنترل میکند که با اجماع از طریق تمام شرکت کنندگان بیت کوین بدست آمده است.
تاریخچهی بیت کوین:
در سال ۲۰۰۸ اولین مقاله بیت کوین توسط فردی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو منتشر شد. ساتوشی ناکاموتو هویتی ناشناخته دارد، ممکن است یک فرد باشد یا شاید یک گروه، اما مشخص است ساتوشی ناکاماتو روی بازارهای مالی کاملاً مسلط بوده و بر سیستمهای دریافت و پرداخت و اقتصاد اشراف داشته است. او بیت کوین را بربستر بلاک چین بوجود آورد. (یکی از نکات جالب درباره بیت کوین ناشناس بودن خالق آن است. این نشان میدهد که بیت کوین به هیچکس جز کاربرانش وابسته نیست و راه خودش را طی میکند.)
در سال ۲۰۰۹ اولین بلوکهای بیت کوین شکل گرفت و برنامهی بیت کوین نوشته شد.
در ۲۲ می سال ۲۰۱۰ اولین خرید توسط بیت کوین انجام شد. لاسلو هنیچ (Laszlo Hanyecz) اولین معاملهی بیت کوین را انجام داد. او ۲ پیتزا با ۱۰ هزار بیت کوین خرید. بیت کوینهایی که هفت سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۷ حدود ۲۰۰ میلیون دلار ارزش پیدا کردند.
همهساله طرفداران بیت کوین، این روز را به عنوان «روز پیتزا» (Pizza Day) جشن میگیرند.
در جولای ۲۰۱۰ بود که قیمت بیت کوین در طی پنج روز ۱۰ برابر شود و یک پامپ شدید روی بیت کوین اتفاق افتاد. در همان ماه بود که اولین Exchangeهای بیت کوین بوجود آمدند. در آن صرافیها فقط بیت کوین مبادله میشد.
در نوامبر ۲۰۱۰ حجم بازار بیت کوین به بیش از یک میلیون دلار رسید که برای این بازار عددی بزرگی بود و نشان دهندهی استقبال مردم بود که روز به روز افزایش پیدا میکرد.
در فوریهی ۲۰۱۱ با شکل گیری وبسایت جاده ابریشم (سایتی برای خرید و فروش مواد مخدر و کارهای غیر قانونی) میزان استفاده از بیت کوین به طور چشمگیری افزایش یافت. علت آن ناشناس بودن تراکنشهای بیت کوین بود. (وقتی تراکنشی را با استفاده از بیت کوین انجام میدهید، به شما تراکنش نمایش داده میشود ولی هویت افراد مخفی است؛ بطور مثال، آقای X، ۳ بیت کوین برای آقای Y ارسال میکند. هویت این افراد مشخص نیست، اما مشخص است که بین دو کیف پول مبادلهای به ارزش ۳ بیت کوین انجام شده است.)
در فوریهی سال ۲۰۱۱ بود که قیمت بیت کوین به یک دلار رسید. این یک رشد بزرگ بود.
با رشد بیت کوین در آپریل سال ۲۰۱۱ قیمت بیت کوین به ۱۰ دلار رسیده بود.
در ژوئن سال ۲۰۱۲ بود که اولین کیف پولهای بیت کوین بوجود آمدند. اولین کیف پول Coinbase بود.
با استقبال مردم از بیت کوین در آپریل ۲۰۱۳ قیمت بیت کوین به ۱۰۰ دلار رسید.
بیت کوین هینطور ادامه داد تا اینکه در سال ۲۰۱۷ اولین رکورد خود را حدوداً ۲۰ هزار دلار ثبت کرد.
بعد از آن بیت کوین توانست به قیمت ۶۰ هزار دلار نیز برسد.
هاوینگهای بیت کوین:
رویداد | تاریخ | تعداد بلوک | قیمت |
اولین رویداد | ۲۸ نوامبر ۲۰۰۹ | ۰۰۰ ۲۱۰ | حدود ۱۳ دلار |
دومین رویداد | ۹ ژوئن ۲۰۱۶ | ۰۰۰ ۴۲۰ | حدود ۶۵۰ دلار |
سومین رویداد | ۱۱ می ۲۰۲۰ | ۰۰۰ ۶۳۰ | حدود ۸۷۰۰ دلار |
حال با داشتن تعریف و تاریخچهای از بیت کوین به سراغ آلت کوینها میرویم.
آلت کوین:
همانطور که گفته شد، طبق دسته بندی ارزهای دیجیتال هر ارزدیجیتال بجز بیت کوین آلت کوین محسوب میشود.
آلت کوین از لغت alternative به معنای جایگزین و Coin که به معنای سکه است، تشکیل شده است؛ ارزهای دیجیتالی که بعد از بیت کوین به وجود آمدند تا مشکلات بیت کوین و کمبودهای آن را برطرف کنند یا امکانات جدید و تازهای را از طریق تکنولوژیهای جدیدتر در اختیار کاربران قرار دهند. از این رو به آنها آلت کوین میگویند.
هر آلت کوین دارای شبکه اختصاصی و قوانین مخصوص به خود است و از لحاظ کاربرد در دسته بندیهای مختلفی قرار میگیرد. از معروف ترین آلت کوینها میتوان اتریوم، تتر، کاردانو، پولکادات و… اشاره کرد.
بیت کوین و بیشتر ارزهای دیجیتال بر بستر بلاک چین فعالیت میکنند. فناوری ثبت تراکنشها درشبکهی بیت کوین بلاک چین نام دارد. در واقع بلاک چین نوع خاصی از پایگاه داده است. تفاوت آن با یک پایگاه داده معمولی در نحوهی ذخیرهی اطلاعات است. بلاک چینها دادهها را در بلوکی ذخیره میکنند که آنها سپس به هم متصل میشوند. با ورود اطلاعات جدید، آنها وارد یک بلوک جدید میشوند. هنگامی که بلوک با دادهها پر شد، آن را به بلوک قبلی زنجیر میکنیم که باعث میشود دادهها به ترتیب زمانی با هم زنجیر شوند. انواع مختلفی از اطلاعات را میتوان در بلاک چین ذخیره کرد اما بیشترین استفاده تاکنون به عنوان دفتر معاملات بوده است.
در مورد بیت کوین، از بلاک چین به صورت غیرمتمرکز استفاده میشود به طوری که هیچ شخص یا گروه واحدی بر روی آن کنترل ندارد؛ بلکه همه کاربران به طور جمعی کنترل را انجام میدهند.
فضای دیجیتال روز به روز سهم بیشتری از زندگی ما را تصرف میکند و این واقعیت را نمیتوان انکار کرد. خیلی از افراد سودجو، با استفاده از روشهای متنوع و گوناگو از فضای جدید ارزهای دیجیتال سوء استفاده میکنند. بازار ارزهای دیجیتال، یک بازار جدید است و عدهی زیادی آن را نمیشناسند و ممکن است با کلاهبرداران روبرو شوند و سرمایه خود را از دست دهند. شما میتوانید با یادگیری صحیح بازار ارزهای دیجیتال از گزند چنین افرادی دور بمانید و از فرصتهای جدید ترین بازار مالی بهرمند شوید.
اگر تازه با این دنیا آشنا شدهاید به شما خوش آمد میگوییم و از شما سپاس گذار هستیم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید.