بازارگردانها حجم اندک تقاضا در بورس را هم نابود کردند
بک اقتصاددان درمورد چالشهای معاملات الگوریتمی و بازارگردانی در بورس اظهار کرد: بازارگردانها با تقویت قسمت عرضه در بازار موجب لطمه جدی به بازار شدند و همان حجم اندک تقاضا را هم نابود کردند.
وی افزود: روش الگوریتم سالهاست که در بازارهای بورس دنیا شناخته شده و عمده معاملات بورس دنیا نیز توسط همین ابزارها انجام میشود اما دستکاری در معاملات و جهت دهی غیرواقعی به عرضه و تقاضا در بازار تخلف محسوب میشود و زندانهای طولانی و جرایم سنگینی دارد.
این اقتصاددان اظهارکرد: استفاده از معاملات الگوریتمی در شرایطی که بازار بورس ما ارزش معاملاتی بسیار پایینی دارد و هم اکنون به ۱۵۰۰ تا ۲ هزار میلیارد تومان رسیده، عمده معاملات توسط نهادها و شبه دولتی انجام میشود و عمده فعالان حقیقی بازار هم پول را از بازار خارج کردند فقط به جریان عرضه و تقاضای بازار جهت دهی غیرواقعی میدهد.
محمود رباطی عدم دسترسی یکسان فعالان مختلف بازار سرمایه به معاملات الگوریتمی را نیز به عنوان یک چالش یادکرد و گفت: درمورد میزان این دسترسی و اثرگذاری آن هیچ آمار و اطلاعات دقیقی وجود ندارد.
وی افزود: استفاده از روش الگوریتمی در حجم معاملات پایین به دلیل جهت دهی غیرواقعی به فرآیند معاملات مشمول تخلف جدی بازارهای مالی میشود.
این اقتصاددان همچنین درمورد بازارگردانی نیز گفت: تمامی فعالان و متخصصان بازار با دستورالعمل بازارگردانی مخالفت کردند چون طوری نوشته شده که هم سهامدار و هم ناشر متضرر میشوند و فقط صندوق بازارگردان است که هیچ ضرری نمیکند.
محمود رباطی با تصریح بر اینکه مدل بازارگردانی فعلی ایرادات زیادی دارد افزود: هدف از بازارگردانی ایجاد تعادل در هیجان خرید و فروش بازار سرمایه بود اما متأسفانه شرایط بازار نه تنها بهتر نشده بلکه بدتر هم شده و دلیلش هم تضاد منافع بین سرمایه گذاران و خدمات دهندگان و همچنین اتاق فکر ضعیف این بازار است.
وی اضافه کرد: بازارگردانها با تقویت قسمت عرضه در بازار موجب لطمه جدی به بازار شدند و همان حجم اندک تقاضا را هم نابود کردند.
محمود رباطی با بیان اینکه بازار گردانی در دنیا پویاست اما در ایران یک حالت مکانیکی دارد گفت: همین مسئله موجب شده که بازارگردان به محض افزایش تقاضا بدون توجه به شرایط بازار شروع به فروش کند و در نتیجه ارزش سهام دچار ریزش میشود.