چرا “زیان” گریبان بازار سرمایه را رها نمی کند؟
مهمترین وعدههای بورسی دولت سیزدهم در وهله اول در غالب سخنان آقای ابراهیم رئیسی در زمان انتخابات ریاست جمهوری بود .
به گزارش مثبت بورس؛ مروری بر تصمیمات و سخنان مقامات نشان میدهد راهکارهای متعددی برای نجات بورس مطرح شده است. وزیر اقتصاد وعدههایی را برای احیا بازار سرمایه داد و در نهایت فرمان ده بندی هیات دولت برای بهبود بازار سرمایه صادر شد و در سه مرحله به بازار خبرهایی داده شد .در آخر نیز بحث واگذاری شرکتهای خودروسازی مطرح گردید اما بازار سرمایه هنوز بر مدار بیثباتی است.
دولت در تحقق وعدههای خود به نوعی دچار شرایط بیرونی شده است و حواشی که در بیرون وجود دارد باعث شده که آنچه دولت مطرح کرده، محقق نشود که مهمترین آن فرمان ده بندی بود که دو بند آن به نرخ سود بانکی و میزان انتشار اوراق دولتی مربوط بوده است.
به نظر میرسد که بنابر هر دلیلی دولت نتوانسته است آن دو بند را محقق کند و حمایتی که باید از صندوق تثبیت میکرد نیز صورت نگرفت و تنها بحث کاهش خوراک پتروشیمیها تا حدودی محقق شد اما در مجموع فشارهای موجود در بخشهای مختلف به خصوص در بخشهای اقتصادی و اجتماعی دولت را از وعدههای خود دور کرده است و در نهایت دولت متوجه شدهاست که ظرفیت کافی برای اجرایی کردن تصمیمات سختی مانند خصوصی سازی خودروسازها را ندارد.
ما خیلی وقتها تصمیماتی را میگیریم که در نهایت نمیتوانیم وقتی برای آنها بگذاریم و به نظر میرسد که دولت نیز در حال حاضر در چنین فضایی قرار گرفتهاست و حواشی بیرونی باعث شدهاست که برنامههای دوت محقق نشود.
از طرفی ما نمی توانیم پای کسی را بشکنیم و بگوییم که این فرد را کنترل کردهایم. بازار را نیز نمیشود به صورت دستوری کنترل کرد؛ بازار سرمایه آینه اقتصادی و منعکس کننده وضعیت اقتصادی است و در تمام دنیا شاخص بورس به عنوان شاخصی برای تعیین وضعیت اقتصادی در نظر گرفته میشود.
باید دید در سایر بخش های اقتصادی وضعیت به چه شکل است؛ در حوزه تورم وضعیت اصلا خوب نیست و بازار مسکن که یکی از بازارهای بسیار مهم برای اشتغال و یکی از نیازهای اولیه است نیز دچار یکی از سنگین ترین رکودهای دو دهه اخیر است و ساخت و ساز به قدری پایین آمده است که می توانیم بگوییم بخش مسکن سکته کرده است و در سایر بخشها مانند تولید نیز وضعیت مطلوب نیست.
در نتیجه یک تغییر پارادایم فکری باید برای دولت در حوزه اقتصاد اتفاق بیافتد و عملا توجه بیشتری به این حوزه معطوف شود.
بندهای ده فرمان میتوانند کارساز باشند اما باید به مرحله اجرا درآورده شود و مسئله اصلی این است که ما همت اجرای بندها را داشته باشیم. اگر شما بهترین قوانین را مطرح کنید اما مجموعه نتواند خود را برای اجرای آن قوانین هماهنگ کند مانند این است که بهترین مربی را برای تیمی بیاورید اما بازیکنان به حرفهای مربی توجهی نکنند و در نتیجه نمیتوانید عملکرد منسجم و بازدهی خوبی را داشته باشید.
در حال حاضر مشکل مشخص است چه در بخش بازار سرمایه و یا مسکن و یا تولید اما اطبیعی است این مشکلات مشخص و معلوم با شعار حل نخواهند شد.
همایون دارابی؛ کارشناس بازار سرمایه